Най-величествената, обявена през 1962г. за природна забележителност - пещера „Проходна“.

Това е най-дългият пещерен тунел в България, с дължина 262 метра и височина на входовете над 40 метра!

Етимологията на името “Проходна” отвежда към двата противостоящи й входа – Малкият (35м.) и Големият свод от 45м. (от който се правят най-романтичните бънджи скокове), които се явяват и началото и краят на естествен скален мост. Те са свързани помежду си от пътечка, минаваща през цялата пещера.

През неолита и енеолита е обитавана от човека . Намерени са в изкопа на дясната й страна шило от бивен зъб на глиган, шила от кости на птици, кремъчни стъргала и ножове, разновидна керамика и следи от горяло жито и просо. Образуването на Проходна по напречен Искърски разлом се отнася към квартенера.

Пещерата е естествено осветена, тъй като в средната ѝ зала, вследствие от ерозията таванът е прояден от просмукващите се води, образувайки феномена „Окната“ или „Очите на Бога“ — две почти еднакви по големина дупки с формата на очи.

Проходна , е естествен декор за десетки кинопродукции от най-голям мащаб, като: „Време разделно“, „Борис I”(Стефан Данаилов), „Версенжеторикс“(Кристоф Ламбер), „Непобедимите 2“ (Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтъм, Брус Уилис, Арнолд Шварценегер, Жан-Клод ван Дам) „The Way Back"(Ед Харис, Колин Фарел, дъщерята на битълса Пол Маккарти – фотографката Мари Маккарти), „АО, последният неандерталец“ и др.

Карлуковчани намирали убежище в пещерата от бомбандировките през втората световна война.